Corporații bune, corporații rele

Corporațiile sunt pe atât de bune sau de rele pe cât sunt oamenii care lucrează în aceste companii. “Omul sfințește locul” se aplică foarte bine și când vine vorba de munca în companii mari.

După 20 de ani de lucru în corporații din zona serviciilor financiare, rămân în grupul susținătorilor acestora, ferm convins că au contribuit major la dezvoltarea țării noastre în ultimii 30 de ani. Atât prin investițiile făcute și prin locurile de muncă generate, cât și prin know how-ul transferat primelor generații de corporatiști români.

Da, consider că sunt o școală foarte bună unde se pot dobândi abilități valoroase, mai ales în condițiile în care sistemul educațional din Romania produce absolvenți cu slabe deprinderi practice.

Cultura performanței și îmbunătățirii continue este benefică tinerilor care îmbrățișează o carieră în companii mari. Disciplina și rigoarea respectării procedurilor șterg încet-încet metehnele locale, adânc implantate în mentalul colectiv, care spun că regulile sau legile sunt făcute pentru a fi încălcate.

În 20 de ani, am învățat că regulile sunt făcute pentru a eficientiza munca, trebuie respectate și pot fi în permanență îmbunătățite și adaptate la noile realități. Am fost norocos să lucrez în companii care încurajau inovația și stimulau angajații să revizuiască procesele interne și produsele din portofoliu pentru creșterea eficienței, calității și nu în ultimul rând a experienței clienților.

Lucrurile merg bine în corporații când ești înconjurat (1) de oameni de calitate, cu valori și principii comune sau foarte apropiate, (2) de leadership focusat pe dezvoltarea businessului și în egală măsură a oamenilor din companie și (3) de manageri care susțin oamenii să evolueze fără să se teama că le vor lua locul.

Cred cu tărie că un manager bun trebuie să crească alți viitori manageri și că evoluția unui om din echipă trebuie să fie un motiv de bucurie și mândrie, atunci când ai avut și tu, ca manager, o contribuție în acest traseu.

Din cei 20 de ani de viață corporatistă, mă consider norocos că 17 au fost excepționali, cu rezultate foarte bune venite în urma unor relații parteneriale cu managerii mei, relații care m-au făcut să fiu motivat să trag la aceeași căruță cu ei. De cele mai multe ori, un observator extern nu își putea da seama cine e șeful dacă urmărea interacțiunile dintre mine și managerii mei.

Ne completam și susțineam reciproc, ne respectam și fiecare știa ce are de făcut, care sunt zonele de competență și care sunt aspectele de îmbunătățit. Este absolut în regulă să fii mai bun decât șeful în anumite domenii. E de dorit, ca șef, să ai în echipa oameni cu competențe tehnice mai bune. Recomand călduros astfel de relații cu superiorii ierarhici!

Ultimii 3 ani din viața mea corporatistă au fost mai puțin reușiți, fiind marcați de relații cu manageri toxici, al căror principal obiectiv era să își conserve pozițiile în organizație și care, pentru acest demers, foloseau instrumente rudimentare precum slăvirea managerilor lor ierarhic superiori, având în mod firesc aceleași așteptări din partea subalternilor.

Oameni care doreau să fie foarte clar cine este șeful, fără ca asta să se întâmple prin generarea de idei valoroase, prin punerea la dispoziția echipei a resurselor necesare pentru a performa sau prin asigurarea unui climat de colaborare.

Când ai un șef care își impune punctul de vedere fără argumente solide, doar profitând de ascendentul dat de poziția ierarhic superioară, acesta este un semnal de alarmă că o schimbare poate fi necesară. Un “early warning signal” că mediul devine unul toxic, nefavorabil dezvoltării personale și nici nu are cum să lase loc sentimentului de împlinire la locul de muncă.

Prin accesarea de poziții de răspundere de către oameni nepotriviți, calitatea joburilor în companii se poate degrada rapid și se poate declanșa astfel un exod al angajaților buni, care își pot găsi rapid alternative.

Când șeful ține morțiș să-ți arate cine e șeful, e momentul pentru schimbare!

Recomand tuturor companiilor să folosească sisteme de evaluare 360 de grade pentru toate pozițiile manageriale, pentru a preveni situațiile când unii încep să se creadă semi-zei.

Colegilor din corporații le recomand să analizeze permanent calitatea oamenilor cu care lucrează și, când observă o degradare a acesteia, să încerce să schimbe colectivul, echipa, departamentul sau chiar organizația. Viața este prea scurtă pentru a fi irosită în medii toxice.

Autor: Daniel M

Daniel M are peste 20 de ani de experiență în companii de top din domeniul serviciilor financiare, timp în care a dezvoltat parteneriate cu companii mari și a  contribuit la dezvoltarea de produse și servicii adresate firmelor. S-a focusat pe calitatea relațiilor cu clienții și colegii, ca fundament pentru dezvoltarea profesională și personală. Licențiat în economie și finanțe și posesor al unui master în administrarea afacerilor, și-a completat abilitățile tehnice cu “soft skills” menite să faciliteze colaborarea și cultivarea relațiilor interpersonale în business.

Distribuie acest articol

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top